Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sektöründe taklit ve tağşiş yapan firmaların bulunduğu listeleri yayımlamaya ve vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
Yayımlanan listeler incelendiğinde ise zeytinyağları, peynirler, köfteler ve birçok eser yer alırken İstanbul, Ankara ve İzmir’deki kebapçılar dikkatleri üzerine çekti. Kebapçılarda kırmızı et yerine tek tırnaklı et, kanatlı eti ve sakatat kullanıldığı tespit edildi.
Bakanlık, ‘Taklit yahut Tağşiş Yapılan Gıdalar’ ve ‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ başlıkları altında yayımladığı listeye yeni firmalar ekledi. Listede, çeşitli kebapçıların eserlerinde tek tırnaklı et, kanatlı eti ve sakatat kullanıldığına dair tespitler yer aldı.
LİSTEDE YER ALAN KEBAPÇILAR
Erzurum Çağ Kebap Özgür Bekmezci: Kanatlı eti kullanımı (11 Kasım 2023, Antalya)
Kazım Usta Pide Kebap: Kanatlı eti kullanımı (28 Mart 2024, İzmir Çiğli)
Kebap Besin İnşaat, Kebapçı Murat: Kuzu eti yerine kanatlı eti kullanımı (30 Mart 2024, İzmir Karabağlar)
Yeni Kebap 9-Salih Pektaş: Kanatlı eti ve sakatat (Taşlık) kullanımı (15 Şubat 2024, Ankara Mamak)
Antep Dürüm Evi-Osman Kehyaoğlu: Kanatlı eti kullanımı (2 Aralık 2021, Ankara Keçiören)
Kasap Yusuf-Ufuk Hürmet: Kanatlı eti kullanımı (15 Nisan 2024, İzmir Çiğli)
Ankara Köfte-Nuh Tosun: Deri dokusu tespiti (07 Kasım 2024, Ankara Akyurt)
İsott Kebap Dürüm Konutu: Kanatlı eti tespiti (02 Aralık 2024 İstanbul Bakırköy)
Liste incelendiğin Ankara, İzmir ve İstanbul’daki kebapçıların ön plana çıkması oldukça bir dikkat çekti. Büyükşehirlerde de bu türlü hileler yapılması vatandaşları oldukça endişelendirirken, bölüm temsilcilerini de huzursuz etti.
Bu firmaların isimlerinin yanı sıra, tespit edilen et çeşitleri ve yerler de açıkça belirtiliyor. Bakanlık, tüketicilerin inançlı besin tüketimini sağlamak için bu cins kontrol ve açıklamaları sürdüreceklerini belirtiyor.